Armband, collier en ringmaat meten

Hoe meet u nu zelf de juiste maat voor uw sieraad? Laat ik voorop stellen dat het altijd beter is dit te laten meten door een professional, zoals een goudsmid of medewerker bij de juwelier. Het liefst meet ik zelf de sieraden, helemaal bij maatwerk, maar mocht u niet in de gelegenheid zijn een afspraak te maken om langs te komen kunt u hieronder tips vinden voor het zelf meten van een armband, collier of ringmaat. 


Hoe meet u zelf de juiste armband lengte?

Hoe de armband om de pols valt is heel persoonlijk. De één houd ervan dat de armband lekker losjes om de pols valt en de ander heeft hem liever wat strakker.

Liniaal
Heeft u een armband die goed past? Leg er dan een liniaal langs voor de juiste lengtemaat.

Polsomtrek
Een andere optie is om de omtrek van de pols op te meten. Leg een meetlint om uw pols en zorg dat deze netjes aansluit op de pols, maar doe hem zeker niet te strak! Uw polsmaat is nog niet uw armbandmaat. Hieronder ziet u welke armbandmaat u nodig hebt voor uw persoonlijke voorkeur.

 • Strakke armband - Polsomtrek + 1,5cm
 • Normale armband - Polsomtrek + 2cm
 • Losse armband - Polsomtrek + 2,5cm

Let op!
Bij een armband met dikkere kralen of bijvoorbeeld dikkere edelstenen/parels heeft u een langere lengte nodig!

Klemarband
Besteld u een klemarmband en heeft u al een klemarmband die goed past? Leg deze dan op een liniaal en meet de binnendiameter van de armband op het brede gedeelte (neem de rand dus niet mee). Het aantal millimeters is dan de maat.

Voor de klemarmband kunt u ook uw polsomtrek meten zoals hierboven beschreven, deze maten staan bij de maten keuzelijst in het artikel met de omgerekende maat die erbij hoort.
 


Hoe meet u zelf de juiste collier lengte?

De lengte van een collier is heel persoonlijk. De 'standaard' lengte maten zijn afhankelijk van je gewicht en lengte. Om zeker te weten wat de juiste maat is, kun je dit dus het beste zelf meten. Dit kan heel simpel door een touwtje om te doen en af te knippen op de juiste lengte. Ga je er een zware, grote hanger aan hangen kun je altijd iets aan het touwtje knopen om te zien hoe het collier in een puntje valt. Dit gaat heel goed met een klein lepeltje!

 • Neem een lint, een touwtje of een flexibel meetlint
 • Meet de gewenste maat om de hals 
 • Leg het touwtje nu langs een meetlint voor de exacte maat
 • Dit kan uiteraard ook met een al goed passende ketting 

Naast de standaard lengtematen is een tussenmaat vaak ook mogelijk. Als goudsmid kan elk sieraad speciaal op de perfecte maat voor jouw gemaakt worden. Bij het plaatsen van de bestelling kun je dit  vermelden in het opmerkingenvak of neem van tevoren contact op.
 


Hoe meet u zelf de juiste ringmaat?

Schuifmaat

Heeft u een ring die goed past én heeft u een schuifmaat? Meet dan de binnendiameter, het aantal millimeters is dan de maat: bijvoorbeeld: 18 mm is maat 18.
Ringmaat meten met schuifmaat

Liniaal

Heeft u een ring die goed past, maar geen schuifmaat? Leg deze dan op een liniaal en meet de binnendiameter van de ring (neem de rand van de ring dus niet mee). Het aantal millimeters is dan de maat: bijvoorbeeld: 18 mm is maat 18.
Ringmaat meten op liniaal


Heeft u geen ring die past? 
De ringmaat kunt u ook bepalen door de omtrekmaat te meten. Dit doet u door een papiertje rond de vinger te vouwen, vast te plakken en door te knippen. De lengte van het papiertje in mm is de omtrekmaat (54 mm = maat 54). Deze methode is niet waterdicht, vaak valt de maat van het papiertje groter uit.
Voor de zekerheid kunt u het natuurlijk allemaal doen. Houd er rekening mee dat een brede ring meestal krapper om de vinger valt.
 

Let op!

 • Iedere vinger is anders (ook van de linker en rechterhand) de ringmaten van je vingers kunnen dus verschillen. Meet je ringmaat daarom altijd van de vinger waar je de ring aan wil gaan dragen.
 • Meet  je vinger bij voorkeur als ze een neutrale temperatuur hebben, niet te koud of juist heel warm, want je vingers zetten op of worden slanker met temperatuur wisselingen.
 • Hou rekening met de breedte van de ring, hoe breder de ring hoe strakker hij gaat zitten. Neem bij een hele brede ring een halve maat groter en bij een hele dunne ring een halve maat kleiner. Een kwart maatje is geschikt voor de iets bredere of smallere ringen.
 • Meet bij voorkeur je ringmaat op 2 verschillende tijden en 2 verschillende dagen. Dan weet je zeker dat je goed zit.

  Twijfelt u nog? Dan kunt u ook een multisizer bestellen. Klik hier voor de multisizer.

  Ringmatentabel
  In de ringmatentabel kun je makkelijk je ringmaat omrekenen van diameters naar de omtrek en andersom.
© 2015 - 2024 goudsmid Alisa - Voor uw eigen persoonlijke sieraad | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel